EMA18001 Interior, Residential

Artchimboldi Menorca
Location
Sant Lluís. Menorca
Year
2020
Size
230 m2
Team
EMMAMARTÍ ARQUITECTURA + Anna Truyol
Builder
Virfin Menorca SL
Photo
Pol Viladoms
In collaboration with
Manel Alzina, Building Engineer
Cristina Pons, interior designer

To obtain a seamless, open floor plan featuring natural light,  every aspect of the property that was not part of the original building was removed. This included removing non-load bearing walls and restoring and preserving original materials such as marés, calcareous sandstone. This meant cleaning and painting the sandstone white and leaving any imperfections. In that the project did not eliminate the building’s original components, the space, the life and experiences once lived previously are not lost. The result is an open space, full of light while preserving the building’s historic spirit. This first project provided us with two open spaces. The very elements that were showcased by these spaces were carefully considered, designed and selected for their new use.

The aim is to create warm, welcoming workspaces that encourage sharing and promote creativity and open-mindedness.

The objective was a minimal approach. For example, the sandstone walls were full of flaws, (big and small holes) yet we decided to keep them in their original state and to paint them white to preserve the wall’s texture.

On the ground floor, a polished, unassuming concrete floor was selected. The various pre-existing floors on the first floor depict the visits that the building has had in the past.

At almost 6 m high, the ceilings have wooden beams, slats and timber beams with quarter sandstone joist fillers. The ceiling light fixture and 4m chimney pipe both highlight such great height.

All facilities are in the kitchen and bathroom, from the ground floor to the covered floor.

The roof was completely redone, made fully waterproofed, thermally insulated and natural light comes in through to the first floor.

The project aim was not only to restore but also to enhance the original character of the building while maintaining many of its original components (textures of walls and enclosed spaces, flooring, ceilings, holes in the facade, and the stained glass rose window). At the same time, a slight contrast to this traditional style is visible with the use of pine wood throughout the interior.

The support of the ground floor ceiling with Fink truss came over the course of the project’s duration. After removing the non-load bearing walls from the first floor, we noticed that the floor was much darker and had a strange feel to it. The ground floor is used as a living and working space while the upper floor is used as a place to rest and relax. At the beginning of the project, we planned to have several rooms with toilets, however this turned out to be too conventional. Being that Artchimboldi tends to always focus on a more unconventional way of doing things, the idea of ​​the cubes came about for the project.

The fact that the cubes were formed together in two groups contributed to the concept of sharing that we envisioned for Artchimboldi. We found this very enriching for the project.