To obtain a seamless, open floor plan featuring natural light,  every aspect of the property that was not part of the original building was removed. This included removing non-load bearing walls and restoring and preserving original materials such as marés, calcareous sandstone. This meant cleaning and painting the sandstone white and leaving any imperfections. In that the project did not eliminate the building’s original components, the space, the life and experiences once lived previously are not lost. The result is an open space, full of light while preserving the building’s historic spirit. This first project provided us with two open spaces. The very elements that were showcased by these spaces were carefully considered, designed and selected for their new use.

The aim is to create warm, welcoming workspaces that encourage sharing and promote creativity and open-mindedness.

The objective was a minimal approach. For example, the sandstone walls were full of flaws, (big and small holes) yet we decided to keep them in their original state and to paint them white to preserve the wall’s texture.

On the ground floor, a polished, unassuming concrete floor was selected. The various pre-existing floors on the first floor depict the visits that the building has had in the past.

At almost 6 m high, the ceilings have wooden beams, slats and timber beams with quarter sandstone joist fillers. The ceiling light fixture and 4m chimney pipe both highlight such great height.

All facilities are in the kitchen and bathroom, from the ground floor to the covered floor.

The roof was completely redone, made fully waterproofed, thermally insulated and natural light comes in through to the first floor.

The project aim was not only to restore but also to enhance the original character of the building while maintaining many of its original components (textures of walls and enclosed spaces, flooring, ceilings, holes in the facade, and the stained glass rose window). At the same time, a slight contrast to this traditional style is visible with the use of pine wood throughout the interior.

The support of the ground floor ceiling with Fink truss came over the course of the project’s duration. After removing the non-load bearing walls from the first floor, we noticed that the floor was much darker and had a strange feel to it. The ground floor is used as a living and working space while the upper floor is used as a place to rest and relax. At the beginning of the project, we planned to have several rooms with toilets, however this turned out to be too conventional. Being that Artchimboldi tends to always focus on a more unconventional way of doing things, the idea of ​​the cubes came about for the project.

The fact that the cubes were formed together in two groups contributed to the concept of sharing that we envisioned for Artchimboldi. We found this very enriching for the project.

The building under construction has never been thoroughly rehabilitated since it was built. Therefore, the total rehabilitation of the house (basement, ground floor and first floor) consists of highlighting the original elements of the house and intervening respecting the Mediterranean and austere character of the building. The house has a patio where a swimming pool has been designed. The owner’s passion for interior design and decoration is evident in the end result of the intervention.

Hevresac was the family home of Joan Roca Vinent, Navy Merchant captain, privateer, and author. He wrote the Chronicle Diari de Mahó from 1776 until 1826, detailing the port’s mercantile activity, meteorology, socio-political events and countless anecdotes of the time.

The aim of the project was to create a fresh and inspiring hotel that would enhance the beauty of the existing architecture. The job consisted of transforming a detached house between 18th century semi-detached houses into interior lodging of eight rooms. This was carried out in the basement, ground floor, first floor, second floor and mezzanine floor.

The plot where the building is located has a trapezoidal shape, almost triangular. As a result, the rooms parallel to the long median are rectangular and the ones adjacent to San Fernando Street are trapezoidal.

The dimensions are larger than what current regulation allows (the building is higher than what is currently allowed, with the attic just over the permitted roof line). The majority of the space is concentrated at the back of the plot, on Anuncivay Street, whereas on San Fernando Street, the terraces and the lowest concentration of buildings are located.

The existing architectural elements (stucco, staircase, flooring, carpentry) have been preserved and used together with new sustainable materials, (wood, black cork, eco-friendly paint) ultimately granting the building a fresh, stripped-down appearance and brand-new character.

The project consisted of the refurbishment of a two story townhouse, which was developed on the ground floor, first floor and porches in the old town of Ferreries, on a plot of 176.00 m2 facing the northeast.

The original building must have been from the 19th century. In 1944 it was extended, renovated and divided into two houses (one of the houses on the ground floor with one room on the first floor, and the other house in the rest of the building).

Both houses had a communal entrance and the ground floor had only a roof window for ventilation and lighting. The project not only provided each home with independent, direct street access, but made the ground floor livable with the addition of a new patio and new room, as well as provided a new staircase. This new staircase grants access to the rooftop terrace. In order to obtain the space that was needed to do this, ground area was dug up (to gain more ground space), and different parts of the back of the building were knocked down.
Traditional and contemporary materials such as wood and concrete complement each other in the building, which is accented with handcraft ceramic tiling. We rigorously strive to use the most sustainable methods possible in our projects. The thermal insulation is composed of black cork, and in the exterior carpentry, aluminum protected wood and eco-friendly paint was applied.

The project consisted of completely renovating the house at the top of the cliff facing the sea. The residential complex where the house is located was built in the 90’s, recreating the spirit of traditional Menorcan architecture. The character of the building was respected by the project by the means of stripping it and the use of few materials. This made the character of the house more apparent. A large open space was created and the bathrooms and rooms were redistributed, all accentuated by built-in furniture.

The project consists of a new house on the north coast of Menorca. This is a plot on the second row of houses from the sea, which faces two streets that are on two different levels. The core and character of the neighborhood where the property was built is the result of self home building, which explains the use of local construction materials. The presence of latticework of different textures and colors stands out in this area. This is why integrating the building to its surroundings was done by means of lattice facades and a humble, austere architecture.
The irregularity of the plot led to the creation of two accessible courtyards, which aids in the transition between the street and the house. The trapezoidal patios provided a house with mostly orthogonal geometry.

In this project the majority of the building materials were locally sourced or produced in Menorca, such as beams and concrete (breeze) blocks.

The challenge of this project was obtaining natural light to come into such a small, dark, ground floor space. Grandmother needed an open space where she could live on the street and be able to get together with her family with ease.

The diversity of roofs in this village house was preserved and openings were made in the load-bearing walls. The demolition of the existing buildings in the courtyard of the lights created a small space to be outside.

Economics of materials and construction solutions. It was decided to use wood as a sustainable material to separate spaces, create kitchen furniture and cabinets and hair. All floors are polished concrete, both interior and exterior. Finally, to expose a bit of the property’s true essence, it was decided to leave the metal beams.

The ground floor of the home had not been previously refurbished. It had been built in different phases, which was evident by the inconsistent construction systems. We corrected this by creating a comprehensive look throughout the space.

The project design created two unique areas, one open, full of light for the day and one with private cozy spaces for the evening. A whole area of the house was opened by removing a wall and providing a wide span beam to carry the load. The house was transformed from street to courtyard, to create a multipurpose and flexible space (living room, study, dining room and kitchen).