EMA18001 Interior, Residencial

Artchimboldi Menorca
Ubicació
Sant Lluís. Menorca
Any
2020
Superfície
230 m2
Equip
EMMAMARTÍ ARQUITECTURA + Anna Truyol
Constructor
Virfin Menorca SL
Imatges
Pol Viladoms
Col·laboradors
Manel Alzina, arquitecte tècnic
Cristina Pons, interiorista

Per tal de poder aconseguir uns espais diàfans, definits pel caràcter dels seus materials i especialment pels seus volums, es van eliminar tots els elements que no eren propis de l’edifici original. Eliminar envans, treure lo que no és necessari i conservar els materials d’origen, sanejant-los, pintant-los de blanc per exemple, però sense eliminar les seves imperfeccions. El resultat són espais amplis, amb llum sense esborrar del tota la historia, les vivències que hi ha hagut i això li dóna aquest punt d’ànima, d’espai viu. Aquesta primera intervenció ens va donar dos espais diàfans per a introduir els elements justos per al nou ús, ben pensats, dissenyats i triats.

L’objectiu és aconseguir espais de treball càlids, acollidors, que convidin a compartir i que incentivin a la creativitat i l’obertura de ment.

L’objectiu era una intervenció mínima. Per exemple, les parets de marès estaven plenes d’imperfeccions, petits foradets, forats més grans, etc… es van en el seu estat original, pintant-les de color blanc per a conservar la textura del mur. D’aquesta manera continuen tenint vida.

A la planta baixa, es va optar per un paviment de formigó polit, que tampoc buscava ser perfecte. A la planta primera es van conservar els diferents paviments existents que dibuixen les estances que havia tingut l’edifici.

Es van mantenir els sostres que donen espais de quasi 6 m d’alçada, de bigues i fires de fusta i entrebigat de quarts de marès. I aquesta alçada es ressalta amb la làmpada de sostre per exemple, o amb el tub de la xemeneia que ha de pujar més de 4 m per arribar a dalt.

Totes les instal·lacions estan concentrades a la zona de cuina i banys, des de la planta baixa fins a la planta coberta.

La coberta es va fer nova, impermeabilitzant-la i aïllant-la tèrmicament i generant entrades de llum cap a la planta primera.

Així, per una banda es va buscar recuperar i potenciar el caràcter original de l’edifici (mantenint textures de tancaments, paviments, sostres, forats de façanes, fusteries… especialment els vidres blaus d’un dels rosetons) i per l’altra es va voler fer una intervenció totalment diferenciada, utilitzant la fusta de pi com a nova textura de projecte.

L’aparició dels reforços al sostre de la planta baixa amb bigues Fink va venir al llarg de l’obra. Després de retirar els envans de la planta primera, vam veure que el terra fimbrejava excessivament i, tot i no ser perillós donava una sensació estranya. La planta de baix s’utilitza com a espai d’estar i treballar i la planta superior com a espai de descans. A l’inici del projecte, ens plantejàvem fer diverses habitacions amb lavabo, però no deixava de ser una intervenció convencional. I com que Artchimboldi sempre busca una manera diferent de fer, va sortir la idea dels cubs i la seva repetició.

A més a més del repetir, el fet que els cubs estiguessin junts formant dos grups, ens afegia el concepte de compartir. I això ens va semblar molt enriquidor pel projecte.